Smyk gotuje

Tortille z szyneczką Sokoliki

Posted by on 09:22 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Tortille z szyneczką Sokoliki

Wiosna daje mnóstwo możliwości przygotowania zdrowych, pysznych i kolorowych dań. Łącząc produkty bogate w wartościowe białko z pełnymi witamin i składników mineralnych warzywami, przyrządzimy potrawy idealne dla całej rodziny. Wędliny z linii Sokoliki sprawdzą się tu znakomicie. Składniki: 1 opakowanie szyneczki drobiowej Sokoliki Sokołów3 placki tortilli1 opakowanie kremowego serka naturalnego1 długi ogórek1 czerwona papryka1 pęczek szczypiorku lub innych ziół (natki pietruszki, kolendry lub koperku) Przygotowanie: Serek wymieszać z posiekanymi ziołami. Ogórek i paprykę pokroić w słupki. Tortille posmarować przygotowanym nadzieniem. Wyłożyć plasterki szynki i pokrojone warzywa.  Tortille zwinąć, tworząc rulony, i pokroić w ukośne plastry. Smak potrawy świetnie uzupełni sos na bazie majonezu lub śmietany.  Ty decydujesz KOGUT – POSŁANIEC HERBUSA AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA. PUDEŁKO PEŁNE ZABAWY Najwybitniejsi naukowcy Wiosna, ach to ty! A z Tobą małe...

read more

Szaszłyki z Foodbolówkami Sokoliki i warzywami

Posted by on 09:15 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Szaszłyki z Foodbolówkami Sokoliki i warzywami

Przygotowanie odpowiednio zbilansowanych posiłków dla najmłodszych bywa nie lada wyzwaniem. Dla dzieci ważny jest nie tylko smak, ale też wygląd czy forma podania posiłku. Jednocześnie niezwykle istotne jest, by były one odpowiednio zbilansowane i zaspokajały wszystkie potrzeby rozwijającego się organizmu. Składniki: opakowanie Foodbolówek Sokoliki Sokołówgarść pomidorków koktajlowych1/2 czerwonej papryki1/2 żółtej papryki1/2 zielonej paprykigarść listków bazylii  Przygotowanie: Papryki oczyścić, a następnie pokroić na duże kwadraty. Jeśli wolisz parówki gotowane, wrzuć Foodbolówki do wrzątku na około 3 minuty. Na patyczki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie kolorowe papryki, pomidorki, Foodbolówki i listki bazylii.  Ty decydujesz KOGUT – POSŁANIEC HERBUSA AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA. PUDEŁKO PEŁNE ZABAWY Najwybitniejsi naukowcy Wiosna, ach to ty! A z Tobą małe...

read more

Kolorowy lunchbox z paróweczkami Sokoliki

Posted by on 09:05 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Kolorowy lunchbox z paróweczkami Sokoliki

Wiosna daje mnóstwo możliwości przygotowania zdrowych, pysznych i kolorowych dań. Łącząc produkty bogate w wartościowe białko z pełnymi witamin i składników mineralnych warzywami, przyrządzimy potrawy idealne dla całej rodziny. Wędliny z linii Sokoliki sprawdzą się tu znakomicie. Zostały stworzone z myślą o najmłodszych konsumentach, a wyróżnia je wysoka mięsność, czysty skład i delikatny smak. Oto pomysłowe, wiosenno-letnie inspiracje kulinarne Sokołowa. Składniki: 1 opakowanie parówek Sokoliki Sokołów 1/2 szklanki makaronu np. świderki z czerwonej soczewicy 2 garści jarmużu 1 cukinia 80 g sera koziego (plastry) 1 nieduża żółta papryka 1 szklanka pomidorów truskawkowych 3-4 łyżki oleju z pestek winogron sól himalajska, świeżo mielony pieprz (opcjonalnie) Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, rwiemy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy na durszlak. Przygotowujemy dzbanek z lodowatą wodą oraz zagotowujemy wodę w czajniku. Jarmuż przelewamy wrzątkiem, a bezpośrednio po tym bardzo zimną wodą. Tak przygotowany jarmuż suszymy ręcznikiem papierowym lub wykorzystujemy wirówkę do sałaty. Z cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy obieraczki lub szatkownicy kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które smarujemy niewielką ilością oleju, a następnie przekrawamy w poprzek na połówki. Parówki dzielimy na 4 równe części, a następnie każdą z nich owijamy półplastrami cukinii i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15-18 minut, aż plastry cukinii i brzegi parówek zaczną się rumienić. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę. Pomidorki przekrawamy na połówki. Plastry koziego sera kroimy w kosteczkę. Do lunchboxów wrzucamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość skrapiamy olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Ty decydujesz KOGUT – POSŁANIEC HERBUSA AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA. PUDEŁKO PEŁNE ZABAWY Najwybitniejsi naukowcy Wiosna, ach to ty! A z Tobą małe...

read more

Wiosna na talerzu!

Posted by on 19:05 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Wiosna na talerzu!

Pysznie i zdrowo – dania z Sokolikami dla całej rodziny Przygotowanie odpowiednio zbilansowanych posiłków dla najmłodszych bywa nie lada wyzwaniem. Dla dzieci ważny jest nie tylko smak, ale też wygląd czy forma podania posiłku. Jednocześnie niezwykle istotne jest, by były one odpowiednio zbilansowane i zaspokajały wszystkie potrzeby rozwijającego się organizmu. Jak połączyć oczekiwania najmłodszych domowników z wymaganiami dietetycznymi? Sokołów ma na to doskonały sposób! Wędliny z linii Sokoliki to wysokiej jakości mięsne przekąski, które stanowią dobre źródło pełnowartościowego białka – niezbędnego elementu codziennej diety dzieci. To produkty z czystą etykietą (bez sztucznych konserwantów i innych substancji dodatkowych), które wyróżnia ponadto wysoka mięsność. Są delikatnie przyprawione, dzięki czemu mają łagodny, lubiany przez najmłodszych smak. Wszystkie produkty z linii Sokoliki posiadają certyfikat Przekreślonego Kłosa, są więc odpowiednie również dla osób, które muszą eliminować gluten. Sokoliki to szeroki wybór produktów, doskonale komponujących się z warzywami. Z ich użyciem można łatwo i prosto przygotować wiele dań, które stanowić będą smakowity, a przy tym wartościowy element rodzinnego jadłospisu: Szyneczka Sokoliki – drobiowa lub wieprzowa, idealna do kanapek z dodatkiem chrupiących, młodych warzyw. Można jej także użyć do przygotowania roladek, tortilli, omletu bądź pokrojoną dorzucić do sałatki. Cena: ok. 4,5-5 zł (op. 100 g) Paróweczki Sokoliki – powstają z najlepszej jakości mięsa drobiowego z dodatkiem cielęciny. Nie mają osłonek, dzięki czemu można je łatwo i szybko przyrządzić, zarówno na ciepło, jak i podać na zimno, jako przekąskę. Najlepsze do domowych hot-dogów, z dodatkiem świeżego ogórka, sałaty, papryki lub pomidorków. Foodbolówki Sokoliki – paróweczki o oryginalnym kształcie, który spodoba się z pewnością nie tylko małym fanom piłki nożnej. Każde opakowanie zawiera 22 niewielkie, okrągłe paróweczki – dokładnie tyle, ilu zawodników jest w dwóch drużynach piłkarskich. Ciekawą formą podania będą przygotowane z ich użyciem kolorowe szaszłyki z ulubionymi warzywami. Cena: ok. 3,5 zł (op. 130 g) Kiełbaski Sokoliki – powstają z mięsa wieprzowo-cielęcego. To znakomity pomysł na danie z grilla na dziecięce „garden party”, zwłaszcza gdy zostaną podane z sałatką z sezonowych warzyw. Równie dobrze smakują przygotowane na patelni lub w piekarniku, jako propozycja na rodzinną kolację lub weekendowe śniadanie. Cena: ok. 6 zł (140 g) Na stronie www.sokolow.pl znaleźć można duży wybór przepisów na pyszne dania dla całej rodziny. Ty decydujesz KOGUT – POSŁANIEC HERBUSA AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA. PUDEŁKO PEŁNE ZABAWY Najwybitniejsi naukowcy Wiosna, ach to ty! A z Tobą małe...

read more

Tygryski deserowe w nowej odsłonie

Posted by on 18:19 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Tygryski deserowe w nowej odsłonie

– barwione wyłącznie owocami i warzywami Nowe Tygryski to propozycja deserowych przekąsek w formie bezglutenowych chrupek kukurydzianych barwionych wyłącznie warzywami i owocami. Występują w trzech smakach: czekoladowym, truskawkowym i toffi. Zmianie uległ również design opakowań – przekąski zostały zamknięte w opakowaniach z okienkiem. Teraz produkty są dostępne w promocji +10% gratis.  Dodatkowo, w aplikacji Tygryski można znaleźć nową bajkę pt. „Zimowe zabawy”, w której Tygryski pokazują, jak bezpiecznie spędzać czas wolny zimą – oczywiście w „towarzystwie” Tygrysków deserowych. Asortyment Tygrysków został poszerzony o nowe deserowe wersje dostępne w trzech smakach: czekoladowym, truskawkowym oraz toffi. Chrupki barwione są wyłącznie naturalnymi koncentratami owocowymi i warzywnymi, m.in. czarną porzeczką, cytryną czy rzodkiewką. Nie zawierają sztucznych dodatków w postaci barwników i wzmacniaczy smaku, jak również oleju palmowego. Są bezglutenowe. Nowa ulepszona receptura przekąsek sprawia, że są jeszcze bardziej chrupiące i smaczne. Tygryski deserowe mają też nowe opakowania. Dzięki „okienkom” można zapoznać się z zawartością paczki jeszcze przed zakupem. Teraz produkty są dostępne w promocji – w każde opakowanie zawiera 10% produktów gratis. „Zimowe zabawy” z Tygryskami deserowymi Główną misją aplikacji Tygryski jest nauka przez zabawę. Znaleźć można w niej wiele zakładek ze zróżnicowanymi aktywnościami dla dzieci: od gier i zabaw, po edukacyjne bajki. Zawiera również wydzieloną strefę dla rodziców, w której dostępne są m.in. bezpłatne porady żywieniowe, czy wskazówki dotyczące wychowywania najmłodszych przygotowane przez specjalistów z zakresu dietetyki oraz psychologii. Umieszczone w aplikacji ciekawe historie z morałem dostępne są w różnych formatach, zarówno jako pliki audio, jak i bajki do czytania. Każde z opowiadań uczy prawidłowych postaw w codziennym życiu – m.in. jak reagować w trudnych i stresujących sytuacjach. Najnowsza z bajek, pt. „Zimowe zabawy” opowiada o przygodach Tygryska i niebezpieczeństwach jakie mogą czyhać na najmłodszych podczas zimowych aktywności. W aplikacji dostępne są również gry pozytywnie wpływające na pamięć i koncentrację – „Odkryj Tygryski” oraz „Czółko”. W zakładce Pomysły znaleźć można instrukcje do własnoręcznego wykonania różnych eko-gadżetów, np. do wykonania latawca wykorzystać można puste opakowania po Tygryskach. Aplikacja pozwala również na udokumentowanie wspólnych chwil, dzięki zakładce z aparatem i gamą dedykowanych naklejek z postacią Tygryska. Aplikacja Tygryski jest bezpłatna i dostępna do ściągnięcia za pośrednictwem Google Play oraz App Store. Posiada przyjazny i łatwy w obsłudze interfejs oraz kolorowe grafiki i tekstury. Aplikacja jest stale rozbudowywana, a jej zawartość regularnie poszerzana. Ty decydujesz KOGUT – POSŁANIEC HERBUSA AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA. PUDEŁKO PEŁNE ZABAWY Najwybitniejsi naukowcy Wiosna, ach to ty! A z Tobą małe...

read more

Czekoladowe przyjemności na Walentynki od Terravity

Posted by on 18:43 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Czekoladowe przyjemności na Walentynki od Terravity

Przynoszą mnóstwo przyjemności, wywołują uśmiech na twarzy i chcemy się nimi dzielić z osobami bliskimi naszemu sercu! Czekolada i … miłość – bo o nich tu mowa – mają ze sobą wiele wspólnego. Nic zatem dziwnego, że pyszne, czekoladowe słodkości są tak często wybierane na upominki dla tych, których kochamy. A ponieważ zawsze chcemy ich obdarowywać tym, co najlepsze – taka też powinna być czekolada, którą im sprezentujemy. Stworzona z pasją, z wysokiej jakości ziaren kakaowca, z ulubionymi dodatkami – i do tego w opakowaniu, którego różowy kolor podkreśli walentynkową atmosferę. Oto czekoladowe smakołyki Terravity – idealne, by wyrazić ciepłe uczucia. Zawsze pamiętamy o tych, których kochamy, ale to właśnie Walentynki stały się dniem, w którym w szczególny sposób wyrażamy nasze uczucia, podkreślając je także upominkami. Taki gest ucieszy wszystkich naszych bliskich, dlatego walentynkowym szczęściem warto też obdarować przyjaciół czy członków rodziny. Czekoladowe podarunki od wieków są na szczycie listy zarówno najchętniej wręczanych, jak i otrzymywanych. Aksamitna, rozpływająca się w ustach czekolada wprowadza nas w stan błogiej przyjemności i jest wprost stworzona do tego, by dzielić się nią z ukochaną osobą. Będzie nie tylko wyjątkowo trafionym prezentem, ale też najlepszym i najprostszym pomysłem na deser zwieńczający walentynkową kolację. Czekolady Terravita to prawdziwa przyjemność dla zmysłów! Rozkosznie słodkie, wyjątkowo aksamitne, zachwycające oryginalnymi kompozycjami smakowymi. I oczywiście w różowym kolorze, nieodzownie kojarzącym się z miłością do naszych bliskich – i do czekolady.C Czekolada Terravita mleczna 32% jogurtowo-malinowa – poduszeczki z mlecznej czekolady kryją w sobie dwuwarstwowe nadzienie – delikatne jogurtowe i orzeźwiające malinowe. Dwa tak różne smaki, które jednocześnie tworzą  duet idealny – zupełnie tak samo czasem bywa w miłości! Ta czekolada zachwyci nawet najbardziej wymagających miłośników słodkości. Czekolada Terravita mleczna 32% jogurtowo-truskawkowa – czekolada i truskawki to ponadczasowe i niezwykle sensualne połączenie. Jednym przypomina niewinny smak lata, innym przywodzi na myśl romantyczne randki. Czekolada mleczna z nadzieniem jogurtowo-truskawkowym zapewni kubkom smakowym niesamowite doznania. Delikatna w smaku, o aksamitnej konsystencji. Chyba właśnie tak smakuje miłość! Czekolada Terravita Chocola mleczna z liofilizowanymi truskawkami Chocola – wyśmienita czekolada, super dodatki i eleganckie opakowanie – oto Chocola, wyjątkowa tabliczka na wyjątkowe okazje! Jej bazę stanowi doskonała, aksamitna czekolada mleczna z naturalną wanilią, której smak przełamują intensywnie owocowe nuty, dzięki posypce z liofilizowanych truskawek. Wyjątkowo prezentuje się jej różowe opakowanie z okienkiem w kształcie serca – tak, by można zobaczyć tę czekoladową przyjemność, jeszcze zanim jej posmakujemy. W tej czekoladzie można się zakochać… Czekolady Terravita są dostępne w dobrych sklepach spożywczych na terenie kraju oraz w sklepie internetowym Terravita. Ty decydujesz KOGUT – POSŁANIEC HERBUSA AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA. PUDEŁKO PEŁNE ZABAWY Najwybitniejsi naukowcy Wiosna, ach to ty! A z Tobą małe...

read more

#FoodFeelsGood – 23 marca powraca Restaurant Week

Posted by on 20:30 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

#FoodFeelsGood – 23 marca powraca Restaurant Week

Sprawdź restauracje w Silesii! Wraz z nadejściem wiosny startuje także największe i najpopularniejsze w Polsce wydarzenie kulinarne Restaurant Week. Zbliżająca się edycja odbędzie się pod hasłem #FoodFeelsGood i potrwa blisko trzy tygodnie – od 23 marca do 10 kwietnia. Na Gości spragnionych najlepszych doświadczeń restauracyjnych czeka popisowe 3-daniowe menu #SpozaKarty oraz Prezenty od Partnerów Festiwalu. To wszystko dostępne w festiwalowej cenie 59 zł. Można już dokonywać rezerwacji na stronie https://RestaurantWeek.pl/ lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Sprawdź festiwalowe restauracje w Silesii! Czy można poprawić samopoczucie jedzeniem? Czy wspólne posiłki wpływają na nasze zdrowie i jakie jedzenie nas uszczęśliwia? Właśnie wystartowała ogólnopolska kampania #FoodFeelsGood, która będzie edukować o relacjach między tym co jemy a jak się czujemy i zachęcać do świadomych wyborów jedzeniowych dla lepszego samopoczucia. Towarzyszy ona wiosennej edycji Restaurant Weeka, największego Festiwalu kulinarnego w Polsce. – Jedzenie ma ogromny wpływ na to, jak czujemy się na co dzień. Co, z kim i gdzie jemy, sprawia, że nasze emocje mogą być bardziej radosne czy spokojniejsze. Stąd pomysł na kampanijne hasło edycji #FoodFeelsGood, która dedykowana jest dbaniu o siebie i swoich najbliższych oraz generowaniu dobrych emocji poprzez jedzenie. – zaznacza Ewa Pawella, współorganizatorka Festiwalu. Razem z najlepszymi restauracjami w kraju mówimy: okaż sobie, że się kochasz, zadbaj o siebie i daj się ugościć z bliskimi w najlepszych restauracjach! Zapraszamy wszystkich Gości na największe wydarzenie kulinarne. Niech skala odkrywania restauracji i nowych smaków będzie ponownie rekordowa! – dodaje. Co nowego? W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta. Po raz pierwszy Goście zarezerwują stoliki w Radomiu i Częstochowie! Wśród śląskich festiwalowych restauracji znajdziemy: Chopina 5 (Bielsko-Biała), Winestone (Katowice), Magenta Colorfood & Liquids (Bielsko-Biała), Ważne Miejsce (Katowice), ORSO (Knurów). Podczas wiosennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu. Unikalne dania #SpozaKarty Najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 59 zł. Każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water. Menu wiosennej edycji zaskakuje! Chefowie wykazali się niezwykłą kreatywnością przy przygotowywaniu festiwalowych dań spoza karty bogatych w super składniki takie jak błonnik, antyoksydanty, foliany, witamina D, magnez czy produkty fermentowane! Popis ich umiejętności i talentu zaskoczy, zachwyci, zadba o najlepsze kulinarne wspomnienia wielu Gości oraz ich dobre samopoczucie. Już sama lektura menu potwierdza, jak starannej selekcji składników dokonali jego autorzy. Jest sezonowo i przede wszystkim zdrowo, stąd sporo nowalijek, owoców i warzyw, w wielu ciekawych odsłonach. Jest bardzo szeroki wybór ryb i owoców morza bogatych w witaminy i składniki odżywcze jak np. białko, cynk czy kwasy omega-3. Wśród nich: okra, dorsz, halibut, sandacz, czy pstrąg, ośmiornice, krewetki, małże i kalmary. Jest polska dziczyzna i najlepszej jakości wołowina. Propozycje menu są na tyle ciekawe, że trudno będzie dokonać wyboru! W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/ lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum....

read more

Ciasto kukurydziane z kremem cytrynowym

Posted by on 15:56 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Ciasto kukurydziane z kremem cytrynowym

Boże Narodzenie to świetna okazja, by skorzystać z nowych, kulinarnych pomysłów i zaskoczyć gości wyjątkowym menu. Kulinarne tradycje tych świąt są niezwykle bogate, warto jednak wyjść poza nie i zaserwować bożonarodzeniowe klasyki w zupełnie nowej odsłonie. Co ważne, przygotowanie takich potraw nie wymaga ani nadzwyczajnych umiejętności, ani wiele czasu. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonych receptur, a właśnie takie podsuwa nam Bonduelle. Ciasto kukurydziane z kremem cytrynowym ⦁ 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml⦁ 125 g masła⦁ 150 g cukru⦁ 4 jajka⦁ 150 g mąki pszennej⦁ 500 ml śmietany kremówki 30-36%⦁ 300 g cytryn⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Kukurydzę miksujemy. W dużej misce ubijamy masło z 100g cukru na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Dodajemy zmiksowaną kukurydzę i mąkę na przemian z 250 ml śmietanki. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do natłuszczonej foremki 20 cm x 30 cm i pieczemy w 180 stopniach C przez około 30 minut. Studzimy. Jedną cytrynę kroimy w plasterki i gotujemy w 50 g cukru i 100 ml wody do chwili, aż plasterki staną się szkliste. Studzimy. 250 ml kremówki ubijamy na sztywno. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i mieszamy. Kremem smarujemy ciasto i dekorujemy plasterkami cytryny z syropu. Ty decydujesz KOGUT – POSŁANIEC HERBUSA AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA. PUDEŁKO PEŁNE ZABAWY Najwybitniejsi naukowcy Wiosna, ach to ty! A z Tobą małe...

read more

Pieczona polędwiczka wieprzowa faszerowana kukurydzą, szpinakiem i serem

Posted by on 10:48 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Pieczona polędwiczka wieprzowa faszerowana kukurydzą, szpinakiem i serem

Boże Narodzenie to czas jedyny w swoim rodzaju, także pod względem kulinarnym. Trudno wyobrazić sobie te święta bez wyjątkowych smaków i aromatów, stanowiących nieodłączny element spotkań w gronie najbliższych. Dlatego w te dni przygotowujemy dania, które zachwycą naszych gości walorami kulinarnymi, jak i efektowną prezentacją. Co zatem przyrządzić, by nadać tym świętom niezwykły smak? Bonduelle inspiruje do przygotowania pysznych i oryginalnych potraw, pełnych wartościowych warzyw. Pieczona polędwiczka wieprzowa faszerowana kukurydzą, szpinakiem i serem ⦁ 1 opakowanie Szpinaku siekanego w kulkach Bonduelle 450 g⦁ 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml⦁ 750 g polędwiczki wieprzowej⦁ 100 g żółtego sera⦁ 70 g masła⦁ 2 ząbki czosnku⦁ Sól i pieprz Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy i lekko odparowujemy. Dodajemy czosnek, 10 g masła i lekko przesmażamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z osączoną z zalewy kukurydzą. Polędwiczki rozcinamy ostrym nożem i oprószamy solą i pieprzem. Na płatach układamy ser. Na serze rozkładamy przygotowany szpinak z kukurydzą. Mięso rolujemy ściśle i spinamy igłami lub związujemy bawełnianą nicią. Mięso obkładamy masłem, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy około 30 minut w 190℃. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości roladek. Ty decydujesz KOGUT – POSŁANIEC HERBUSA AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA. PUDEŁKO PEŁNE ZABAWY Najwybitniejsi naukowcy Wiosna, ach to ty! A z Tobą małe...

read more

Krem z buraków i wiśni z fetą

Posted by on 09:38 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Krem z buraków i wiśni z fetą

Boże Narodzenie to świetna okazja, by skorzystać z nowych, kulinarnych pomysłów i zaskoczyć gości wyjątkowym menu. Kulinarne tradycje tych świąt są niezwykle bogate, warto jednak wyjść poza nie i zaserwować bożonarodzeniowe klasyki w zupełnie nowej odsłonie. Co ważne, przygotowanie takich potraw nie wymaga ani nadzwyczajnych umiejętności, ani wiele czasu. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonych receptur, a właśnie takie podsuwa nam Bonduelle. Krem z buraków i wiśni z fetą ⦁ 1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml⦁ 150 g wiśni bez pestek (mrożonych)⦁ 100 g marchwi⦁ 50 g pietruszki⦁ 50 g pora⦁ 1 ząbek czosnku⦁ 20 ml oliwy extra vergine⦁ 1 l bulionu⦁ 50 g fety⦁ sól⦁ pieprz⦁ liść laurowy⦁ gałązka tymianku⦁ 2-3 ziarna ziela angielskiego Przygotowanie: Warzywa kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie. Gdy zmiękną, dodajemy bulion, liść laurowy i ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 15 minut. Dodajemy wiśnie i buraczki i gotujemy 2-3 minuty. Gotową zupę miksujemy na krem i doprawiamy do smak solą i pieprzem. Podajemy z fetą. Ty decydujesz KOGUT – POSŁANIEC HERBUSA AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA. PUDEŁKO PEŁNE ZABAWY Najwybitniejsi naukowcy Wiosna, ach to ty! A z Tobą małe...

read more