Smyk gotuje

Kobieca przekąska na każdą okazję

Posted by on 16:33 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Kobieca przekąska na każdą okazję

Wielozbożowe chrupki Crunlight to świetny pomysł na każde kobiece spotkanie, cztery wyjątkowe smaki – jalapeno, fromage, słodka papryka oraz słomka ptysiowa o smaku szarlotki, po które zawsze można sięgnąć z przyjemnością. Chrupki Crunlight to przekąski, które idealnie nadają się zarówno na plażę i górskie wojaże, jak i relaksujący czas spędzony w domowym zaciszu. Jest wiele sposobów na udany relaks. Jeśli potrzeba nam wyciszenia, ciekawa książka oraz Crunlight fromage w ulubionym smaku będą najlepszym rozwiązaniem. Jedna tylko uwaga! Należy zaopatrzyć się od razu w kilka paczek, bo te pyszne chrupki wciągają bardziej, niż niejedna fabuła. A może marzy nam się błogie lenistwo na plaży? Proszę bardzo, nie zapomnijmy jednak, by zabrać ze sobą wypełnioną po brzegi paczkę Słomki Ptysiowej Crunlight o smaku szarlotki, – gotowy przepis na relaksujący dzień! Co zrobić, gdy udany relaks, to dla nas czas spędzony na górskich wędrówkach? Otóż nic prostszego. Z pewnością przyjaciele nie odmówią nam górskiej wycieczki, jeśli zabierzemy ze sobą również Crunlight o smaku słodkiej papryki i począstujemy ich na górskim szlaku. Świetną propozycją dla lubiących aktywny wypoczynek jest też rozciągająca sesja jogi, czy dynamicznej tabaty, które pobudzą i wypełnią nas pozytywną energią. Aby podtrzymać ten stan po treningu, sięgnijmy po pożywne chrupki o smaku ognistych papryczek jalapeno! Z nimi wszystko nabierze inspirującej ostrości. Wybierz jeden z czterech oryginalnych smaków i ciesz się chrupką chwilą dla siebie. Wielozbożowe chrupki Crunlight mają poręczne opakowanie. Nie zawierają barwników, oleju palmowego ani wzmacniaczy smaku. BABYBOOM – nowa marka wegańskich kosmetyków dla dzieci Wzrok, słuch, smak dają znak, czyli podróż do świata zmysłów 2 kroki do pięknych ust – pielęgnacyjny duet od FACEBOOM Ekspert obala mity o wybielaniu zębów Tygryskowy BIO –...

read more

Chrupiące, pyszne i zdrowe śniadanie Płatki dla każdego – od Sante!

Posted by on 20:50 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Chrupiące, pyszne i zdrowe śniadanie Płatki dla każdego – od Sante!

To chyba najprostszy i najszybszy pomysł na śniadanie – płatki z mlekiem, napojem roślinnym czy jogurtem. Brzmi sztampowo? Jednak nie musi takie być! Sante – ekspert od zdrowej żywności, ma bardzo szeroki wybór płatków śniadaniowych, wśród których każdy znajdzie propozycję idealnie dostosowaną do swoich preferencji i oczekiwań. Niezależnie, czy jesteś osobą fit, czy eko-maniakiem; łasuchem, a może wymagającym smakoszem – w asortymencie płatków śniadaniowych Sante znajdziesz coś dla siebie. Musli, crunchy czy granole – o różnorodnych smakach i dodatkach, wszystkie są pożywne, pyszne oraz dostarczają cennych składników odżywczych. Na dobry początek każdego dnia! Znaczenie śniadania jest nie do przecenienia. Pierwszy poranny posiłek dostarcza niezbędnej energii i rozbudza organizm po nocnym odpoczynku. Jednocześnie, może stać się najprzyjemniejszą chwilą ranka – wystarczy, by było dokładnie takie, jak lubimy. Płatki nie bez powodu są jednym z najbardziej popularnych punktów w śniadaniowym menu. Cenimy je przede wszystkim za to, że nie wymagają długiego przygotowania. Mają jednak dużo więcej atutów. Te, które są pełnoziarniste, stanowią dobre źródło węglowodanów złożonych, zapewniających na dłużej uczucie sytości. Najczęściej łączymy je z produktami nabiałowymi, które z kolei dostarczają białka. Białko roślinne znajdziemy w napojach roślinnych – sojowym, migdałowym czy ryżowym, będących idealnym dodatkiem do śniadaniowych płatków. Gdy dorzucimy jeszcze sezonowe, świeże owoce – uzyskamy pełnowartościowy poranny posiłek. W ofercie Sante dostępnych jest wiele rodzajów płatków, dzięki czemu – niezależnie od upodobań, potrzeb żywieniowych czy trybu życia – możemy wybrać swoje ulubione. Dla tych, którzy są „eko” Ekologiczne certyfikaty są ważnym kryterium wyboru produktów dla coraz większej liczby osób, które poszukują wyrobów wytwarzanych z poszanowaniem środowiska i zasobów naturalnych. Produkty BIO są oznakowane europejskim logo produkcji ekologicznej – tzw. „Euro-liściem”, które stanowi potwierdzenie spełnienia restrykcyjnych norm i zachowania zasad rolnictwa ekologicznego. Taki certyfikat posiada Granola BIO Sante Organic. To delikatnie opiekane płatki owsiane, z dodatkiem smakowitej czekolady (wersja czekoladowa) lub suszonych owoców: żurawiny i jabłka oraz pestek dyni (wersja owocowa). Granola BIO Sante Organic nie zawiera oleju palmowego ani syropu glukozowo-fruktozowego. Jest produktem bez dodatku pszenicy. Dostarcza cennych składników odżywczych: fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, tiaminy i błonnika. Cena: Granola BIO Sante Organic – 7,99 zł/op. 300 g Dla dbających o linię Dla osób aktywnych, które dbają o smukłą sylwetkę, niezwykle istotny jest brak cukru dodanego oraz wysoka wartość odżywcza. Doskonałym wyborem będą tu płatki z linii Sante FIT, w których aż 75% składu stanowią pełnoziarniste płatki zbożowe. Zawierają wyłącznie naturalne cukry i nie mają żadnych sztucznych dodatków ani substancji konserwujących. Wyśmienity smak nadają im owoce liofilizowane i suszone oraz soki owocowe. Są źródłem błonnika, pięciu składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku) oraz niacyny. Dostępne w dwóch rodzajach – Żurawina & Borówka & Jagody goji oraz Truskawka & Malina & Wiśnia. Cena: FIT Płatki śniadaniowe Sante – 4,69 zł/ op. 225 g Dla tych, którzy chcą wzmocnić odporność Czy płatki śniadaniowe mogą poprawić funkcjonowanie naszego układu immunologicznego? Tak, jeśli będą miały odpowiednie składniki funkcjonalne. Takim składnikiem jest inulina, naturalny prebiotyk, który jest zawarty w Sante Musli Lo. Sante Musli Lodostarcza ponadto solidnej porcji energii w postaci węglowodanów złożonych, zachowuje wysoką zawartość błonnika pokarmowego i jest źródłem naturalnych składników mineralnych. Doskonały smak zapewnia dodatek owoców suszonych i liofilizowanych. Sante Musli Lo jest dostępne w dwóch wersjach: z granatem i jagodą oraz z owocami. To produkt bez dodatku cukru. Cena: Sante Musli Lo – 5,49 zł/ op. 300 g...

read more

Pizza Smyka

Posted by on 12:42 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Pizza Smyka

Dziś Smyk rządzi w kuchni i dzieli się z Wami przepisem na pyszną pizzę, która gości na naszym stole dość często. Sposób przygotowania banalny, żeby nie powiedzieć dziecinnie prosty. Zatem do dzieła. Ciasto: 300g mąki pszennej do pizzy – mąka TOTA 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju 20g świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży instant 150ml lekko ciepłej wody Mąkę, sól, olej, drożdże (świeże pokruszyć) i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta spody do pizzy w kształcie koła, rozciągając i rozpłaszczając ciasto na boki. Dodatkowo: sos pomidorowy ser mozzarella lub inny ulubiony ulubione dodatki – pomidory, oliwki, boczek, szynka, pieczarki Ciasto posmarować nie za grubo sosem pomidorowym. Posypać serem i rozłożyć ulubione dodatki. (Ser można dać pod dodatki lub na nie. Zależy od waszych preferencji. Można dać również część sera na spód, a cześć na dodatki. Pokombinujcie i sprawdźcie, jak Wam najlepiej odpowiada). Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół. BABYBOOM – nowa marka wegańskich kosmetyków dla dzieci Wzrok, słuch, smak dają znak, czyli podróż do świata zmysłów 2 kroki do pięknych ust – pielęgnacyjny duet od FACEBOOM Ekspert obala mity o wybielaniu zębów Tygryskowy BIO –...

read more

Lekach z sokiem jabłkowym

Posted by on 19:34 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Lekach z sokiem jabłkowym

Tuż przed świętami Bożego Narodzenia chcemy Wam zaproponować prosty przepis na pyszne ciasto. Jako, że podróże w naszym życiu zajmują sporo miejsca, także w naszej kuchni staramy się łączyć smaki i przepisy z całego świata. I tak oto dziś posmakujemy ciasta żydowskiego. Chodzi o lekach. Żydzi podawali je pierwszego wieczoru Nowego Roku. W dzień Nowego Roku tradycyjnie jadano dużo wszelkich słodyczy, żeby cały przyszły rok był taki jaki jego pierwszy dzień. Piernik ten przygotowywano też tradycyjnie na uczty weselne i z okazji narodzin dziecka. W Polsce lekach jest tu i ówdzie znany. Określany bywa miodowym, mokrym i pachnącym ciastem. Naszym zdaniem doskonale nadaje się na świąteczny stół. Jego wykonanie jest dziecinnie proste. Składniki: 175g zwykłej mąki pszennej 50g cukru 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mieszanych przypraw (przyprawa do piernika) 1 łyżeczka sody 100ml oleju roślinnego skórka otarta z 1 pomarańczy 3 jajka 100ml soku jabłkowego – Oryginalny Sok – do ciasta doskonale nadają się soki jabłkowe z zimowej kolekcji Jabłko – Imbir, Jabłko – Cynamon – Goździki 225g płynnego miodu Wykonanie: Piec rozgrzać do 180c. Przygotować formę do pieczenia, najlepiej keksówkę, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać: mąkę, cukier, przyprawy i sodę. Wymieszać. W innej misce połączyć ze sobą olej, miód, skórkę z pomarańczy, jajka i sok. Wlać wszystko do miski z mąka i ubić szybko. Masa jest dość płynna i łatwo daje się przelać do foremki. Piec ok. 1 godziny. Upieczone ciasto wyjąć z pieca i zostawić w foremce na 15 minut, później ostudzić. Jeść najlepiej w towarzystwie popijając Oryginalnym Sokiem. Kobieca przekąska na każdą okazję Chrupiące, pyszne i zdrowe śniadanie Płatki dla każdego – od Sante! Pizza Smyka Lekach z sokiem jabłkowym Letnie warsztaty z Martyną Chomacką i Lorkiem...

read more

Letnie warsztaty z Martyną Chomacką i Lorkiem Zediu

Posted by on 00:12 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Letnie warsztaty z Martyną Chomacką i Lorkiem Zediu

To był naprawdę gorący dzień. Temperatura w słońcu sięgała 35 stopni Celsjusza, żar lał się z nieba, rozedrgane powietrze unosiło się nad rozgrzanym chodnikiem, a ja zmierzałam ku miejscu, w którym przyjęto mnie jeszcze cieplej. Allaboutlife czyli odpowiedzialni za to całe zamieszanie, podgrzali atmosferę jeszcze bardziej serwując kombinację dobrej zabawy, zdrowego jedzenia, wiedzy. To już szesnasty raz na  autorskich Warsztatach z Gwiazdą zaprezentowano influencerom najciekawsze na rynku trendy produktowe oraz namawiano do wspólnego gotwania. Fot. czteryfajery.pl A gotować było z kim. W gościnnych progach Centrum Techniki Kulinarnej swoimi doświadczeniami oraz zdrowymi przepisami dzielili się Martyna Chomacka i Lorek Zedju – finaliści Masterchef Polska. Partnerami edycji zostali: Iodica Polska, L’Biotica Biovax, CleanHands, Aquaphor, Baziółka, Krasnystaw, Devaldano, wina Le Grand Noir, Nina Basco, Smukee, Hoffen, MillClean, Kuvings Polska, Stovit, Cremajo.  Warsztaty z gwiazdą czyli przepis na SZPARAGI Z SOSEM BUERRE BLANC Gotowaliśmy na najlepszych produktach spożywczych – zwycięzców w plebiscycie Influencer’s Top 2019. Pyszne soki – jak zawsze od Kuving Polska – również laureata Influencer’s Top 2019 Baziółka  –  nagroda w kategorii żywność groszek czepny Krasnystaw – produkty nagrodzone w kategorii żywność Stovit z dżemami – używaliśmy konfitury wiśniowej i dżemu truskawkowego bez cukru, słodzonego ksylitolem Cremajo – zwycięzca w kategorii żywność Devaldano – debiutująca na warsztatach. Fot. czteryfajery.pl Fot. czteryfajery.pl Fot. czteryfajery.pl Fot. czteryfajery.pl Fot. czteryfajery.pl Fot. czteryfajery.pl Ale nie samym jedzeniem człowiek żyje. Cudownym akcentem spotkania był pokaz mody marki Nina Basco. W rolach modelek influencerki, które na czerwonym dywanie czuły się wyśmienicie dobrze. Seksapilu dodawały im przepiękne, kolorowe, momentami zwiewne kreacje, które każda kobieta chętnie powiesiłaby w swojej szafie, by móc je zakładać na takie spotkania.     Fot. czteryfajery.pl Z kolei L’Biotica Biovax zaprezentowała swoje nowości: vegańskie maski w płachcie oraz 2 rodzaje płatków pod oczy. Kosmetyki do pielęgnacji twarzy Vegan mają postać tkaniny silnie nasączonej serum. Ta tkanina to tencel (inaczej lyocell), czyli naturalne i w 100% biodegradowalne tworzywo. Materiał ten produkowany jest z celulozy drzewnej, a jego czas rozkładu wynosi około 12 tygodni. Fot. czteryfajery.pl Barwy i kolory przykuwały oko na stoisku Smukee, na którym królowały praktyczne gadżety do domu, a marka Hoffen pokazała jak sprytnie można sobie ułatwić codzienne gotowanie w kuchni. O nasze zdrowie i najlepszą do picia wodę zadbała marka Aquaphor – laureat nagrody Influencer’s Top 2019. Fot. czteryfajery.pl Fot. czteryfajery.pl O czyste ręce zarówno przed jak i po gotowaniu zadbało CleanHands. Wyjątkowa i delikatna formuła żeli, mydeł i sprayów odświeżających o działaniu odświeżającym pozwala na zachowanie higieny rąk i sprzętów codziennego użytku w każdej chwili, bez użycia wody. Produkty CleanHands dostępne są w poręcznych opakowaniach o różnych pojemnościach, dzięki czemu można mieć je przy sobie zarówno w domu i w pracy, jak i w podróży, czy na spacerze oraz wszędzie tam, gdzie umycie rąk wodą z mydłem nie jest możliwe.  Fot. czteryfajery.pl Jako, że po wielkim gotowaniu czas pomyśleć o sprzątaniu, swoje produkty zaprezentował MillClean. Ekologiczne środki do czyszczenia domu sprawdzą się w każdej sytuacji. W ofercie firmy znajdują się miedzy innymi: balsamy specjalistyczne, płyny do mycia luster, balsamy do pielęgnacji domu. Fot. czteryfajery.pl Wielkim zainteresowaniem cieszyło się też stoisko Iodica Polska wiele z nas dowiedziało się jak zadbać o zdrowie i jak ważna jest suplementacja jodem. Czy wiesz że: cała Europa w tym Polska cierpi na chroniczny brak JODU naturalnego. W Polsce brakuje go niemal wszędzie najbardziej na obszarach południowo-wschodnich. Według WHO 3...

read more

Warsztaty z gwiazdą czyli przepis na SZPARAGI Z SOSEM BUERRE BLANC

Posted by on 16:10 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Warsztaty z gwiazdą czyli przepis na SZPARAGI  Z SOSEM BUERRE BLANC

Podczas ostatnich Warsztatów z Gwiazdą organizowanych przez All About Life.pl w warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej pod okiem Martyny Chomackiej oraz Lorka Zediu powstawały pyszności. Mieliśmy okazję uczestniczyć w wydarzeniu i dziś dzielimy się pierwszym przepisem. SZPARAGI  Z SOSEM BUERRE BLANC na bazie wina Le Grand Noir Sauvignon Blanc   Składniki: 250 ml białego wina wytrawnego Le Grand Noir Sauvignon Blanc2 łyżki octy jabłkowego 2 liście lauroweszczypta soli i pieprzu200 gramów masłakilka łyżek śmietany 30%pęczek szparagów zielonych    Wino wlewamy na patelnię i redukujemy. Dodajemy ziele angielskie (kilka kulek), 2 liście laurowe, sól i gotujemy. Dodajemy ocet i redukujemy do czasu, aż na patelni pozostanie półtorej łyżki płynu. Dodajemy kilka łyżek śmietany i mieszamy. Następnie etapowo dodajemy kawałki masła, aż sos nabierze idealnej konsystencji. Nastawiamy wodę na szparagi. Dodajemy do niej odrobinę soli i cukru. Odłamujemy zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy 3 – 4 minuty. Odcedzamy. Podajemy z sosem i świeżo młotkowanym pieprzem. Porcja dla trzech osób.         Kobieca przekąska na każdą okazję Chrupiące, pyszne i zdrowe śniadanie Płatki dla każdego – od Sante! Pizza Smyka Lekach z sokiem jabłkowym Letnie warsztaty z Martyną Chomacką i Lorkiem...

read more

Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców

Posted by on 21:31 in Książki, Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców

Tą książkę polecamy absolutnie wszystkim rodzicom bobasów i brzdąców. Ileż to razy zastanawialiście się czy aby na pewno dieta Waszych dzieci jest odpowiednia, dobrze zbilansowana? Ta książka daje gotowe rozwiązania. Oto ponad siedemdziesiąt przepisów na dania dla maluchów.     Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców to zbiór porad i przepisów Shazi Visram, właścicielki i założycielki Happy Family, firmy przygotowującej ekologiczną żywność dla niemowląt. W książce znajdziemy też zasady zdrowego i świadomego odżywiania. Shazi i jej zespół stworzyła przepisy oparte na kopalni składników odżywczych takich jak – awokado, czarne jagody, szałwia hiszpańska, jarmuż i komosa. Wszystkie prezentowane przepisy są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Testowane na maluchach z pozytywnym efektem. Każą recepturę uzupełnia spis składników. Wyraziste ikony informują czy danie jest wegetariańskie, bezglutenowe, pozbawione orzechów, jajek lub mleka. Poza tym, że autorka Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców dzieli się wiedzą o potrzebach pokarmowych małych dzieci to jeszcze sporo miejsca poświęca takim zagadnieniom jak: mrożenie i przechowywanie żywności, karmienie niejadków, alergii pokarmowych. Książka absolutnie potrzeba na w każdej kuchni mamy!         Wydawnictwo EGMONT   Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców Autor: Shazi Visram, Cricket Azima Ilustrator: Tara Donne Tłumacz: Magdalena Kozieł           ...

read more

Food Show

Posted by on 19:25 in Polska, Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Food Show

Różne oblicza polskiej gastronomii, nowe trendy na rynku żywności i kulinariów, innowacyjne koncepty i coraz bardziej świadomi konsumenci – to wszystko wydarzyło się podczas Food Show 2018 w Katowicach.     Producenci i przetwórcy żywności i napojów, dystrybutorzy i handlowcy, restauratorzy, szefowie kuchni, kucharze, menedżerowie restauracji, dostawcy produktów dla branży HoReCa oraz konsumenci spotkali się w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Po ubiegłorocznej edycji Food Show Smyk był pewny, że i tym razem musi pojawić się na tej imprezie, szczególnie, iż od niedawna próbuje szkolić się w sztuce kulinarnej, co możecie obserwować w zakładce Smyk gotuje.          I tym razem było równie interesująco i pysznie. Smyk dużo czasu spędził na stoisku Oryginalny Sok – kosztując, degustując i smakując. A wybór był niemały. Jak podkreślał Krystian Krystoforski, menager ds. marketingu i PR w firmie Oryginalny Sok, wszystkie ich produkty są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Oryginalny Sok powstaje na bazie najwyższej jakości staranie dobranych i wyselekcjonowanych warzyw oraz owoców, pochodzących w części z własnych upraw. Do wytworzenia soków potrzeba tylko owoców lub warzyw, produkt bowiem nie zawiera dodatków w postaci wody lub cukru. Cała słodycz wyczuwalna w trakcie konsumpcji jest efektem prawidłowo dobranych owoców i warzyw o najwyższej jakości. Produkty powstają z soków NFC tj. Not From Concentrat. Jest to międzynarodowy skrót gwarantujący jakość oraz to, że sok nie jest odtwarzany z koncentratu.     Kolejnym naszym targowym odkryciem było stoisko Purella Food. Firma proponuje naturalne produkty spożywcze najwyższej jakości, pochodzące wyłącznie ze starannie wyselekcjonowanych i certyfikowanych źródeł. Miłośnicy zdrowego odżywiania na tym stoisku mogli stracić głowę. Przekąski, batony, smoothie oraz absolutny hit Smyka chipsy bananowe! Customer Service Manager, Grażyna Czarnecka z pasją opowiadała o proponowanych przez Purella Food produktach oraz o nowościach, które póki co wiadomo, że też będą smaczne i zdrowe.     Swoją najnowszą, kulinarną pasję Smyk łączy z pasją podróżowania. Będąc w podróży chętnie kosztuje lokalnych specjałów. Nie ma się co zatem dziwić, że na stoisku gminy Brenna Smyk zatrzymał się na dłużej. Swojskie, pachnące kiełbaski, prawdziwy chleb, smalec, kiszone ogórki, swojskie sery…Aż kręciło się w głowie od tych zapachów. Tegoroczna edycja Food Show była dla nas wielką inspiracją oraz możliwością poznania nowych...

read more

Tajemnice gruzińskiego smaku

Posted by on 14:03 in Książki, Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Tajemnice gruzińskiego smaku

Tajemnice gruzińskiego smaku Wydawnictwa Nasza Księgarnia to nie jest zwykła książka kucharska. Prócz 79 przepisów, znajdziemy tu również piękne zdjęcia z Gruzji oraz tradycyjne toasty. Ta książka zachęciła tatę Smyka do gotowania, a mamę natchnęła do kolejnej podróży.     Giorgi Maglakelidze, autor książki, prezentuje kilkadziesiąt rodzinnych przepisów na tradycyjne potrawy gruzińskie, które urzekają bogactwem przypraw, smaków i aromatów. Giorgi urodził się w Tibilisi, stolicy Gruzji, ale od 2000 roku mieszka w Polsce. Jest tłumaczem przysięgłym z języka gruzińskiego, organizuje wieczory gruzińskie i warsztaty kulinarne. Na jego stronie internetowej www.gruzjaprzewodnik.pl znaleźć można ogrom informacji dotyczący tego pięknego kraju. Gruzja coraz chętniej odwiedzana jest przez Polaków, bo mieszkańcy tego kraju lubią gości. Ta gościnność znana jest na całym świecie, a jej kwintesencją jest wspólny posiłek lub raczej biesiada. Ta z kolei rządzi się swoimi prawami, które dzięki właśnie tej książce staną się nam bliższe. My już wiemy jak ważną rolę w biesiadzie odgrywają toasty i za co wznoszony jest pierwszy z nich.     Tajemnice gruzińskiego smaku na pewno nie będą bezczynnie leżeć na naszej półce. Po przeczytaniu książki przyznajemy, że większość przepisów jest na miarę naszych możliwości. Szczególnie do gustu przypadły nam przepisy na zupy.   I tak runęło dotychczasowe wyobrażenie Smyka o zupach mlecznych. Nasz dziewięciolatek zna je raczej z wersji na słodko – z płatkami, kaszami, makaronem. Tymczasem gruzińska zupa mleczna jest solona, z czosnkiem, oregano i jajkiem. Również zupa z orzechów włoskich niczym nie przypomina naszego niedzielnego rosołku. O tak, gruzińska kuchnia potrafi zaskoczyć.   Sama książka jest przepięknie wydana. Od samego patrzenia na proponowane dania leci ślinka, a nasze kubki smakowe wariują. Twarda okładka, przykuwające oko zdjęcia, lekkość przekazu. Tajemnice gruzińskiego smaku to pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników Gruzji.     Wydawnictwo Nasza Księgarnia Tajemnice gruzińskiego smaku Giorgi...

read more

Retro kuchnia

Posted by on 15:33 in Książki, Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Retro kuchnia

Retro kuchnia autorstwa Anny Włodarczyk to fascynująca podróż w czasie, ale przede wszystkim prawdziwa kulinarna przygoda. Tuż przed świętami postanowiliśmy dokładnie przyjrzeć się ponad stu najróżniejszym przepisom z myślą o wigilijnej kolacji.   Fot. Katarzyna Kopeć    Anna Włodarczyk to autorka popularnego bloga, kolekcjonerka dawnych książek kulinarnych, pasjonatka gotowania i fotografii. W książce Retro kuchnia znajduje się wiele ciekawych przepisów, na przykład na różowy tarator czy „zupę nic”. Ale ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również zbiór wiedzy o ówczesnym świecie. Autorka sama podkreśla, że jej celem było wyłuskanie ciekawostek z kuchni przedwojennej, ale i pokazanie, że nie różni się ona od teraźniejszej tak mocno, jak by się mogło nam wydawać. Książka poza zbiorem przepisów i garścią wiedzy jest zachęcająco wydana. Bardzo ładne zdjęcia powodują, że ślinka zaczyna cieknąć na sam ich widok. Wraz ze Smykiem wybraliśmy parę przepisów, które zamierzamy wykorzystać na nadchodzące święta. Zapiekany sandacz z grzybami i łosoś pod chrupiąc ą skorupką – sami przyznacie, że brzmi to wspaniale! Na dodatek strudel z jabłkami lub drożdżowy wieniec czekoladowy… O tak, lista słodkości, które będziemy chcieli przyrządzić jest znacznie dłuższa. Mamy nadzieję, że wszystkie dania nam się udadzą, ale o tym następnym razem.   Fot. Katarzyna Kopeć       Wydawnictwo Nasza Księgarnia Retro kuchnia Autor: Anna...

read more