Smyk gotuje

To Be Foodie

Posted by on 19:07 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

To Be Foodie

Rozleniwiliśmy się ostatnio i to totalnie. Zupełnie jakbyśmy byli na wakacjach. Ale nie ma się co dziwić, skoro w sklepach Lidl dokonaliśmy kolejnego odkrycia. Tym razem sięgnęliśmy po To Be Foodie i wcale tego nie żałowaliśmy! Po powrocie do domu, szybko i sprawnie, wyczarowaliśmy danie smakowite i aromatyczne. W sklepowej lodówce znaleźliśmy trzy rodzaje To Be Foodie: COCO DAHL Z POMIDORAMI – indyjskie danie w wersji wegańskiej powstało z połączenia soczewicy, pomidorów, kremowego mleka kokosowego i przypraw korzennych.GREEN CURRY – kuchnia tajska to idealnie wyważona kompozycja przypraw, smaków i aromatów. Danie to zawiera ryż jaśminowy, mleczko kokosowe, kurczak, groszek cukrowy, trawę cytrynową. YELLOW CURRY – to idealna kompozycja dla miłośników dalekowschodniej kuchni w wersji roślinnej. Znajdziemy tu ryż jaśminowy, mleczko kokosowe, ciecierzycę, dynię, cukinię, sos sojowy. To Be Foodie można jeść tak jak się lubi. Jeśli nie mamy czasu, lub jesteśmy akurat w biurze możemy zjeść danie prosto z kartonika. Jeśli jesteśmy w domu można danie przełożyć na talerz i udawać, że danie przyrządziło się samemu. Wystarczy To Be Foodie przygrzać w mikrofalówce lub w sposób tradycyjny na patelni. No i jeszcze jedna sprawa nas urzekła. Otóż opakowania To Be Foodie wykonane są ze 100% biodegradowalnej tektury, dzięki czemu udaje się ograniczyć produkcję plastiku, którego na świecie i tak dużo za dużo. Dodatkowo na każdym opakowaniu znajduje się instrukcja na temat tego, jak odpowiednio segregować.   Który To Be Foodie najbardziej nam smakował? Trudno powiedzieć. Filip pokochał wszystkie. Mama zdecydowanie zieloną wersję czyli GREEN CURRY, a tata… Tata czeka na następne dania i z utęsknieniem sprawdza lodówkę Lidla. Łódź – to lubię! 5 faktów i mitów o cellulicie Mocznik w kosmetykach – poznaj jego właściwości i zalety stosowania! Piękna od wewnątrz – piękna od zewnątrz! To Be...

read more

Fast Good – ale kurczak!

Posted by on 17:14 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Fast Good – ale kurczak!

Zupełnie przez przypadek trafiliśmy na FAST GOOD. To było jak strzał w dziesiątkę, jak olśnienie, jak kulinarne odkrycie. Jako, że Smyk nie gustuje zbytnio w daniach mięsnych, staramy się je jakoś przemycić do jego jadłospisu. Nie jest to łatwe zadanie i pewnie w tym momencie w bólu łączy się z nami niejeden rodzic. Dlatego z tym większym entuzjazmem zajrzeliśmy do zamrażalek w sklepie Lidl. Znaleźliśmy tam FAST GOOD. To nowość na rynku produktów mrożonych w Polsce. Jeśli zastanawiacie się co to takiego, śpieszymy z informacją – to kurczaki, które są zawsze świeże i soczyste, a panierka jest ekstra chrupiąca! Zapakowaliśmy więc do koszyka: Burgery z kurczaka w panierce cornflakesSznycle z kurczaka w panierce cornflakesPolędwiczki z kurczaka w panierce cornflakes Na pierwszy ogień poszły Sznycle z kurczaka w panierce cornflakes oraz Polędwiczki z kurczaka w panierce cornflakes. Wyczarowaliśmy wspólnie i bardzo szybko pyszny, niedzielny obiad. W niespełna pół godziny, kurczaki FAST GOOD stały na stole i kusiły, a Smyk łakomie łypał okiem. FAST GOOD chrupaliśmy z wielkim apetytem, a Smyk nie marudził, jak to ma w zwyczaju. Uśmiechaliśmy się do siebie wiedząc, że w przyszłym tygodniu również zagości u nas FAST GOOD. Tym razem zaserwujemy hamburgera z burgerem z kurczaka w panierce cornflakes. Pychotka! Łódź – to lubię! 5 faktów i mitów o cellulicie Mocznik w kosmetykach – poznaj jego właściwości i zalety stosowania! Piękna od wewnątrz – piękna od zewnątrz! To Be...

read more

Crunlight Jalapeno – odrobina pikanterii na jesień

Posted by on 09:32 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Crunlight Jalapeno – odrobina pikanterii na jesień

Jesień wcale nie oznacza nudy. Zwłaszcza, jeśli na horyzoncie są wielozbożowe chrupki o ognistym smaku papryczek Jalapeno. Crunlight Jalapeno dodadzą odrobiny pikanterii jesiennym dniom i wieczorom, bez względu na to, jak się je spędza – każda kobieta ma własny sposób na perfekcyjne chwile. Idealnie, gdy dopełnia je ulubiona przekąska. Crunlight to chrupiąca przegryzka dla każdej kobiety, bez względu na to, czy akurat jest słodka i delikatna, zamyślona i niedostępna czy drapieżnie ostra. Jeśli nastrój jest akurat bardziej „anielski” warto sięgnąć po delikatne Słomki ptysiowe Crunlight – z cukrem lub o smaku szarlotki. Z „diabelskim” temperamentem doskonale komponują się Crunlight Jalapeno, które nie tylko zaspokajają chęć na coś smacznego i chrupiącego, ale też podkreślają dynamiczną i pełną energii osobowość współczesnej kobiety. Papryczki Jalapeno symbolizują moc i pozytywną energię, rozgrzewają i zachęcają do podejmowania wyzwań. Ich pobudzający zapach oraz przyjemnie piekący smak nieodłącznie kojarzą się z pasją życia i otwartością na nowe doświadczenia. Crunlight Jalapeno to smakowita przekąska z idealnie wyważoną nutą ostrości. Są perfekcyjnym dodatkiem do szalonych imprez i odważnych wypraw na koniec świata. Dzięki podręcznemu opakowaniu mogą być przy tobie zawsze, tak abyś miała je pod ręką, gdy zagra w duszy szalona nuta. Nie zawierają barwników ani wzmacniaczy smaku. Z wielozbożowymi chrupkami Crunlight Jalapeno wszystko nabierze inspirującej ostrości. Chrupki Crunlight są dostępne również w wariantach: pomidor z bazylią, fromage i słodka papryka. Łódź – to lubię! 5 faktów i mitów o cellulicie Mocznik w kosmetykach – poznaj jego właściwości i zalety stosowania! Piękna od wewnątrz – piękna od zewnątrz! To Be...

read more

Chrupiące, pyszne i zdrowe śniadanie Płatki dla każdego – od Sante!

Posted by on 20:50 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Chrupiące, pyszne i zdrowe śniadanie Płatki dla każdego – od Sante!

To chyba najprostszy i najszybszy pomysł na śniadanie – płatki z mlekiem, napojem roślinnym czy jogurtem. Brzmi sztampowo? Jednak nie musi takie być! Sante – ekspert od zdrowej żywności, ma bardzo szeroki wybór płatków śniadaniowych, wśród których każdy znajdzie propozycję idealnie dostosowaną do swoich preferencji i oczekiwań. Niezależnie, czy jesteś osobą fit, czy eko-maniakiem; łasuchem, a może wymagającym smakoszem – w asortymencie płatków śniadaniowych Sante znajdziesz coś dla siebie. Musli, crunchy czy granole – o różnorodnych smakach i dodatkach, wszystkie są pożywne, pyszne oraz dostarczają cennych składników odżywczych. Na dobry początek każdego dnia! Znaczenie śniadania jest nie do przecenienia. Pierwszy poranny posiłek dostarcza niezbędnej energii i rozbudza organizm po nocnym odpoczynku. Jednocześnie, może stać się najprzyjemniejszą chwilą ranka – wystarczy, by było dokładnie takie, jak lubimy. Płatki nie bez powodu są jednym z najbardziej popularnych punktów w śniadaniowym menu. Cenimy je przede wszystkim za to, że nie wymagają długiego przygotowania. Mają jednak dużo więcej atutów. Te, które są pełnoziarniste, stanowią dobre źródło węglowodanów złożonych, zapewniających na dłużej uczucie sytości. Najczęściej łączymy je z produktami nabiałowymi, które z kolei dostarczają białka. Białko roślinne znajdziemy w napojach roślinnych – sojowym, migdałowym czy ryżowym, będących idealnym dodatkiem do śniadaniowych płatków. Gdy dorzucimy jeszcze sezonowe, świeże owoce – uzyskamy pełnowartościowy poranny posiłek. W ofercie Sante dostępnych jest wiele rodzajów płatków, dzięki czemu – niezależnie od upodobań, potrzeb żywieniowych czy trybu życia – możemy wybrać swoje ulubione. Dla tych, którzy są „eko” Ekologiczne certyfikaty są ważnym kryterium wyboru produktów dla coraz większej liczby osób, które poszukują wyrobów wytwarzanych z poszanowaniem środowiska i zasobów naturalnych. Produkty BIO są oznakowane europejskim logo produkcji ekologicznej – tzw. „Euro-liściem”, które stanowi potwierdzenie spełnienia restrykcyjnych norm i zachowania zasad rolnictwa ekologicznego. Taki certyfikat posiada Granola BIO Sante Organic. To delikatnie opiekane płatki owsiane, z dodatkiem smakowitej czekolady (wersja czekoladowa) lub suszonych owoców: żurawiny i jabłka oraz pestek dyni (wersja owocowa). Granola BIO Sante Organic nie zawiera oleju palmowego ani syropu glukozowo-fruktozowego. Jest produktem bez dodatku pszenicy. Dostarcza cennych składników odżywczych: fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, tiaminy i błonnika. Cena: Granola BIO Sante Organic – 7,99 zł/op. 300 g Dla dbających o linię Dla osób aktywnych, które dbają o smukłą sylwetkę, niezwykle istotny jest brak cukru dodanego oraz wysoka wartość odżywcza. Doskonałym wyborem będą tu płatki z linii Sante FIT, w których aż 75% składu stanowią pełnoziarniste płatki zbożowe. Zawierają wyłącznie naturalne cukry i nie mają żadnych sztucznych dodatków ani substancji konserwujących. Wyśmienity smak nadają im owoce liofilizowane i suszone oraz soki owocowe. Są źródłem błonnika, pięciu składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku) oraz niacyny. Dostępne w dwóch rodzajach – Żurawina & Borówka & Jagody goji oraz Truskawka & Malina & Wiśnia. Cena: FIT Płatki śniadaniowe Sante – 4,69 zł/ op. 225 g Dla tych, którzy chcą wzmocnić odporność Czy płatki śniadaniowe mogą poprawić funkcjonowanie naszego układu immunologicznego? Tak, jeśli będą miały odpowiednie składniki funkcjonalne. Takim składnikiem jest inulina, naturalny prebiotyk, który jest zawarty w Sante Musli Lo. Sante Musli Lodostarcza ponadto solidnej porcji energii w postaci węglowodanów złożonych, zachowuje wysoką zawartość błonnika pokarmowego i jest źródłem naturalnych składników mineralnych. Doskonały smak zapewnia dodatek owoców suszonych i liofilizowanych. Sante Musli Lo jest dostępne w dwóch wersjach: z granatem i jagodą oraz z owocami. To produkt bez dodatku cukru. Cena: Sante Musli Lo – 5,49 zł/ op. 300 g...

read more

Kobieca przekąska na każdą okazję

Posted by on 16:33 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Kobieca przekąska na każdą okazję

Wielozbożowe chrupki Crunlight to świetny pomysł na każde kobiece spotkanie, cztery wyjątkowe smaki – jalapeno, fromage, słodka papryka oraz słomka ptysiowa o smaku szarlotki, po które zawsze można sięgnąć z przyjemnością. Chrupki Crunlight to przekąski, które idealnie nadają się zarówno na plażę i górskie wojaże, jak i relaksujący czas spędzony w domowym zaciszu. Jest wiele sposobów na udany relaks. Jeśli potrzeba nam wyciszenia, ciekawa książka oraz Crunlight fromage w ulubionym smaku będą najlepszym rozwiązaniem. Jedna tylko uwaga! Należy zaopatrzyć się od razu w kilka paczek, bo te pyszne chrupki wciągają bardziej, niż niejedna fabuła. A może marzy nam się błogie lenistwo na plaży? Proszę bardzo, nie zapomnijmy jednak, by zabrać ze sobą wypełnioną po brzegi paczkę Słomki Ptysiowej Crunlight o smaku szarlotki, – gotowy przepis na relaksujący dzień! Co zrobić, gdy udany relaks, to dla nas czas spędzony na górskich wędrówkach? Otóż nic prostszego. Z pewnością przyjaciele nie odmówią nam górskiej wycieczki, jeśli zabierzemy ze sobą również Crunlight o smaku słodkiej papryki i począstujemy ich na górskim szlaku. Świetną propozycją dla lubiących aktywny wypoczynek jest też rozciągająca sesja jogi, czy dynamicznej tabaty, które pobudzą i wypełnią nas pozytywną energią. Aby podtrzymać ten stan po treningu, sięgnijmy po pożywne chrupki o smaku ognistych papryczek jalapeno! Z nimi wszystko nabierze inspirującej ostrości. Wybierz jeden z czterech oryginalnych smaków i ciesz się chrupką chwilą dla siebie. Wielozbożowe chrupki Crunlight mają poręczne opakowanie. Nie zawierają barwników, oleju palmowego ani wzmacniaczy smaku. Łódź – to lubię! 5 faktów i mitów o cellulicie Mocznik w kosmetykach – poznaj jego właściwości i zalety stosowania! Piękna od wewnątrz – piękna od zewnątrz! To Be...

read more

Pizza Smyka

Posted by on 12:42 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Pizza Smyka

Dziś Smyk rządzi w kuchni i dzieli się z Wami przepisem na pyszną pizzę, która gości na naszym stole dość często. Sposób przygotowania banalny, żeby nie powiedzieć dziecinnie prosty. Zatem do dzieła. Ciasto: 300g mąki pszennej do pizzy – mąka TOTA 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju 20g świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży instant 150ml lekko ciepłej wody Mąkę, sól, olej, drożdże (świeże pokruszyć) i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta spody do pizzy w kształcie koła, rozciągając i rozpłaszczając ciasto na boki. Dodatkowo: sos pomidorowy ser mozzarella lub inny ulubiony ulubione dodatki – pomidory, oliwki, boczek, szynka, pieczarki Ciasto posmarować nie za grubo sosem pomidorowym. Posypać serem i rozłożyć ulubione dodatki. (Ser można dać pod dodatki lub na nie. Zależy od waszych preferencji. Można dać również część sera na spód, a cześć na dodatki. Pokombinujcie i sprawdźcie, jak Wam najlepiej odpowiada). Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół. Łódź – to lubię! 5 faktów i mitów o cellulicie Mocznik w kosmetykach – poznaj jego właściwości i zalety stosowania! Piękna od wewnątrz – piękna od zewnątrz! To Be...

read more

Lekach z sokiem jabłkowym

Posted by on 19:34 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Lekach z sokiem jabłkowym

Tuż przed świętami Bożego Narodzenia chcemy Wam zaproponować prosty przepis na pyszne ciasto. Jako, że podróże w naszym życiu zajmują sporo miejsca, także w naszej kuchni staramy się łączyć smaki i przepisy z całego świata. I tak oto dziś posmakujemy ciasta żydowskiego. Chodzi o lekach. Żydzi podawali je pierwszego wieczoru Nowego Roku. W dzień Nowego Roku tradycyjnie jadano dużo wszelkich słodyczy, żeby cały przyszły rok był taki jaki jego pierwszy dzień. Piernik ten przygotowywano też tradycyjnie na uczty weselne i z okazji narodzin dziecka. W Polsce lekach jest tu i ówdzie znany. Określany bywa miodowym, mokrym i pachnącym ciastem. Naszym zdaniem doskonale nadaje się na świąteczny stół. Jego wykonanie jest dziecinnie proste. Składniki: 175g zwykłej mąki pszennej 50g cukru 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mieszanych przypraw (przyprawa do piernika) 1 łyżeczka sody 100ml oleju roślinnego skórka otarta z 1 pomarańczy 3 jajka 100ml soku jabłkowego – Oryginalny Sok – do ciasta doskonale nadają się soki jabłkowe z zimowej kolekcji Jabłko – Imbir, Jabłko – Cynamon – Goździki 225g płynnego miodu Wykonanie: Piec rozgrzać do 180c. Przygotować formę do pieczenia, najlepiej keksówkę, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać: mąkę, cukier, przyprawy i sodę. Wymieszać. W innej misce połączyć ze sobą olej, miód, skórkę z pomarańczy, jajka i sok. Wlać wszystko do miski z mąka i ubić szybko. Masa jest dość płynna i łatwo daje się przelać do foremki. Piec ok. 1 godziny. Upieczone ciasto wyjąć z pieca i zostawić w foremce na 15 minut, później ostudzić. Jeść najlepiej w towarzystwie popijając Oryginalnym Sokiem. To Be Foodie Fast Good – ale kurczak! Crunlight Jalapeno – odrobina pikanterii na jesień Chrupiące, pyszne i zdrowe śniadanie Płatki dla każdego – od Sante! Kobieca przekąska na każdą...

read more

Letnie warsztaty z Martyną Chomacką i Lorkiem Zediu

Posted by on 00:12 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Letnie warsztaty z Martyną Chomacką i Lorkiem Zediu

To był naprawdę gorący dzień. Temperatura w słońcu sięgała 35 stopni Celsjusza, żar lał się z nieba, rozedrgane powietrze unosiło się nad rozgrzanym chodnikiem, a ja zmierzałam ku miejscu, w którym przyjęto mnie jeszcze cieplej. Allaboutlife czyli odpowiedzialni za to całe zamieszanie, podgrzali atmosferę jeszcze bardziej serwując kombinację dobrej zabawy, zdrowego jedzenia, wiedzy. To już szesnasty raz na  autorskich Warsztatach z Gwiazdą zaprezentowano influencerom najciekawsze na rynku trendy produktowe oraz namawiano do wspólnego gotwania. Fot. czteryfajery.pl A gotować było z kim. W gościnnych progach Centrum Techniki Kulinarnej swoimi doświadczeniami oraz zdrowymi przepisami dzielili się Martyna Chomacka i Lorek Zedju – finaliści Masterchef Polska. Partnerami edycji zostali: Iodica Polska, L’Biotica Biovax, CleanHands, Aquaphor, Baziółka, Krasnystaw, Devaldano, wina Le Grand Noir, Nina Basco, Smukee, Hoffen, MillClean, Kuvings Polska, Stovit, Cremajo.  Warsztaty z gwiazdą czyli przepis na SZPARAGI Z SOSEM BUERRE BLANC Gotowaliśmy na najlepszych produktach spożywczych – zwycięzców w plebiscycie Influencer’s Top 2019. Pyszne soki – jak zawsze od Kuving Polska – również laureata Influencer’s Top 2019 Baziółka  –  nagroda w kategorii żywność groszek czepny Krasnystaw – produkty nagrodzone w kategorii żywność Stovit z dżemami – używaliśmy konfitury wiśniowej i dżemu truskawkowego bez cukru, słodzonego ksylitolem Cremajo – zwycięzca w kategorii żywność Devaldano – debiutująca na warsztatach. Fot. czteryfajery.pl Fot. czteryfajery.pl Fot. czteryfajery.pl Fot. czteryfajery.pl Fot. czteryfajery.pl Fot. czteryfajery.pl Ale nie samym jedzeniem człowiek żyje. Cudownym akcentem spotkania był pokaz mody marki Nina Basco. W rolach modelek influencerki, które na czerwonym dywanie czuły się wyśmienicie dobrze. Seksapilu dodawały im przepiękne, kolorowe, momentami zwiewne kreacje, które każda kobieta chętnie powiesiłaby w swojej szafie, by móc je zakładać na takie spotkania.     Fot. czteryfajery.pl Z kolei L’Biotica Biovax zaprezentowała swoje nowości: vegańskie maski w płachcie oraz 2 rodzaje płatków pod oczy. Kosmetyki do pielęgnacji twarzy Vegan mają postać tkaniny silnie nasączonej serum. Ta tkanina to tencel (inaczej lyocell), czyli naturalne i w 100% biodegradowalne tworzywo. Materiał ten produkowany jest z celulozy drzewnej, a jego czas rozkładu wynosi około 12 tygodni. Fot. czteryfajery.pl Barwy i kolory przykuwały oko na stoisku Smukee, na którym królowały praktyczne gadżety do domu, a marka Hoffen pokazała jak sprytnie można sobie ułatwić codzienne gotowanie w kuchni. O nasze zdrowie i najlepszą do picia wodę zadbała marka Aquaphor – laureat nagrody Influencer’s Top 2019. Fot. czteryfajery.pl Fot. czteryfajery.pl O czyste ręce zarówno przed jak i po gotowaniu zadbało CleanHands. Wyjątkowa i delikatna formuła żeli, mydeł i sprayów odświeżających o działaniu odświeżającym pozwala na zachowanie higieny rąk i sprzętów codziennego użytku w każdej chwili, bez użycia wody. Produkty CleanHands dostępne są w poręcznych opakowaniach o różnych pojemnościach, dzięki czemu można mieć je przy sobie zarówno w domu i w pracy, jak i w podróży, czy na spacerze oraz wszędzie tam, gdzie umycie rąk wodą z mydłem nie jest możliwe.  Fot. czteryfajery.pl Jako, że po wielkim gotowaniu czas pomyśleć o sprzątaniu, swoje produkty zaprezentował MillClean. Ekologiczne środki do czyszczenia domu sprawdzą się w każdej sytuacji. W ofercie firmy znajdują się miedzy innymi: balsamy specjalistyczne, płyny do mycia luster, balsamy do pielęgnacji domu. Fot. czteryfajery.pl Wielkim zainteresowaniem cieszyło się też stoisko Iodica Polska wiele z nas dowiedziało się jak zadbać o zdrowie i jak ważna jest suplementacja jodem. Czy wiesz że: cała Europa w tym Polska cierpi na chroniczny brak JODU naturalnego. W Polsce brakuje go niemal wszędzie najbardziej na obszarach południowo-wschodnich. Według WHO 3...

read more

Warsztaty z gwiazdą czyli przepis na SZPARAGI Z SOSEM BUERRE BLANC

Posted by on 16:10 in Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Warsztaty z gwiazdą czyli przepis na SZPARAGI  Z SOSEM BUERRE BLANC

Podczas ostatnich Warsztatów z Gwiazdą organizowanych przez All About Life.pl w warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej pod okiem Martyny Chomackiej oraz Lorka Zediu powstawały pyszności. Mieliśmy okazję uczestniczyć w wydarzeniu i dziś dzielimy się pierwszym przepisem. SZPARAGI  Z SOSEM BUERRE BLANC na bazie wina Le Grand Noir Sauvignon Blanc   Składniki: 250 ml białego wina wytrawnego Le Grand Noir Sauvignon Blanc2 łyżki octy jabłkowego 2 liście lauroweszczypta soli i pieprzu200 gramów masłakilka łyżek śmietany 30%pęczek szparagów zielonych    Wino wlewamy na patelnię i redukujemy. Dodajemy ziele angielskie (kilka kulek), 2 liście laurowe, sól i gotujemy. Dodajemy ocet i redukujemy do czasu, aż na patelni pozostanie półtorej łyżki płynu. Dodajemy kilka łyżek śmietany i mieszamy. Następnie etapowo dodajemy kawałki masła, aż sos nabierze idealnej konsystencji. Nastawiamy wodę na szparagi. Dodajemy do niej odrobinę soli i cukru. Odłamujemy zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy 3 – 4 minuty. Odcedzamy. Podajemy z sosem i świeżo młotkowanym pieprzem. Porcja dla trzech osób.         To Be Foodie Fast Good – ale kurczak! Crunlight Jalapeno – odrobina pikanterii na jesień Chrupiące, pyszne i zdrowe śniadanie Płatki dla każdego – od Sante! Kobieca przekąska na każdą...

read more

Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców

Posted by on 21:31 in Książki, Smyk gotuje, Strona główna | 0 comments

Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców

Tą książkę polecamy absolutnie wszystkim rodzicom bobasów i brzdąców. Ileż to razy zastanawialiście się czy aby na pewno dieta Waszych dzieci jest odpowiednia, dobrze zbilansowana? Ta książka daje gotowe rozwiązania. Oto ponad siedemdziesiąt przepisów na dania dla maluchów.     Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców to zbiór porad i przepisów Shazi Visram, właścicielki i założycielki Happy Family, firmy przygotowującej ekologiczną żywność dla niemowląt. W książce znajdziemy też zasady zdrowego i świadomego odżywiania. Shazi i jej zespół stworzyła przepisy oparte na kopalni składników odżywczych takich jak – awokado, czarne jagody, szałwia hiszpańska, jarmuż i komosa. Wszystkie prezentowane przepisy są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Testowane na maluchach z pozytywnym efektem. Każą recepturę uzupełnia spis składników. Wyraziste ikony informują czy danie jest wegetariańskie, bezglutenowe, pozbawione orzechów, jajek lub mleka. Poza tym, że autorka Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców dzieli się wiedzą o potrzebach pokarmowych małych dzieci to jeszcze sporo miejsca poświęca takim zagadnieniom jak: mrożenie i przechowywanie żywności, karmienie niejadków, alergii pokarmowych. Książka absolutnie potrzeba na w każdej kuchni mamy!         Wydawnictwo EGMONT   Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców Autor: Shazi Visram, Cricket Azima Ilustrator: Tara Donne Tłumacz: Magdalena Kozieł           ...

read more