Cypr

Przepis na święta po cypryjsku

Posted by on 13:20 in Cypr, Strona główna, Świat | 0 comments

Przepis na święta po cypryjsku

Więc wśród świątecznych życzeń śmiało uwzględnij podróż na Cypr, a jeśli wolisz działać, to pakuj walizki i leć ku słońcu, może jeszcze zdążysz zasiąść przy cypryjskim świątecznym stole.  Latem, jesienią, wiosną czy zimą – właściwie kiedykolwiek zdecydujemy się polecieć na Cypr, nie będzie to zła decyzja. Cypr w zalewie Morza Śródziemnego, podgrzany ciepłymi promieniami słońca, otulony błękitem nieba smakuje wyjątkowo każdego dnia. Warto skosztować go w grudniu, warto przedłużyć pobyt na Boże Narodzenie lub zasiedzieć się aż do Nowego Roku. Kolekcja wspomnień zadowoli zarówno tradycjonalistów, imprezowiczów, plażowiczów, miłośników historii i dobrego jedzenia, rodziny z dziećmi, singli, seniorów… Bo Cypr jest różnorodny, bogaty w swej odmienności, zaskakujący. To tu nowoczesność Limassolu, Pafos czy Larnaki przeplata się tradycją prowincji, to tu szum morza wycisza region Troodos. Więc wśród świątecznych życzeń śmiało uwzględnij podróż na Cypr, a jeśli wolisz działać, to pakuj walizki i leć ku słońcu, może jeszcze zdążysz zasiąść przy cypryjskim świątecznym stole. Na wyspie bowiem święta Bożego Narodzenia obchodzi się począwszy od 25 grudnia. Tu do wigilii się nie zasiada, za to, zamiast delektować się wieczerzą Cypryjczycy czekają na przyjście Świętego Wasilisa. To jak łatwo się domyślić odpowiednik Świętego Mikołaja.  Tymczasem Ayios Vasilis urodził się w Cezarei Kapadokii w 330 roku. Był biskupem znanym z pomocy dzieciom i biednym, stworzył tak zwane Vasiliady, czyli domy pomocy dla najbardziej potrzebujących. Zresztą Święty Wasilis do dziś rozpieszcza małych Cypryjczyków przynosząc im prezenty dwa razy w roku – 24 grudnia i na Nowy Rok. Prawdziwe świętowanie zaczyna się zatem 25 grudnia i jest to najważniejszy dzień świąt, a najważniejszym rodzinnym posiłkiem jest obiad. Na cypryjskim świątecznym stole nie może zabraknąć indyka faszerowanego ryżem, podrobami i mięsem. Tradycyjną świąteczną potrawą jest też klefiko czyli baranina zapiekana w specjalnych piecach przez około 8 godz. Tego dnia nie zabraknie też grillowanej wieprzowiny i jagnięciny oraz christopsomo  czyli drożdżowego chleba ze znakiem krzyża. Cypryjczycy nie stronią też od słodkości. Świąteczne specjały to miodowo bakaliowe ciasteczka melomakarona oraz ciasto vasilopita na bazie migdałów i pomarańczy. To ciasto często pojawia się też na Nowy Rok, a ukryta w nim moneta ma zapewnić szczęście i pomyślność osobie, która na nią trafi.  Całości dopełniają doskonałe cypryjskie wina, a wśród nich commandaria, z której wyspiarze są najbardziej dumni. Ponoć tym słodkim, esencjonalnym winem w kolorze bursztynu zachwycał się Ryszard Lwie Serce oraz sułtan Sulejman II. No ale przecież nie samym jedzeniem i piciem człowiek w święta żyje. Cypryjczycy lubią wieczorami spotykać się ze znajomymi, spacerować przystrojonymi ulicami, które mienią się kolorami lampek. Lubią też wycieczki w góry Troodos. W tym roku zarówno dla miejscowych jak i turystów w pięciu górskich wioskach postanowiono zorganizować świąteczne jarmarki. I tak Christmass villages na wzór europejskich adwentowych jarmarków zorganizowano w Agros, Platres, Kyperounta, Kalopanagiotis i Kakopetria. Od 10 grudnia aż do 6 stycznia centra tych małych wiosek tętnią świątecznym rytmem. Stragany, straganiki oferujące rękodzieło, lokalne produkty, grzane wino zachęcają do zakupów. Z głośników rozbrzmiewają świąteczne hity, a ludzie uśmiechają się do siebie i robią zdjęcia na tle świątecznych iluminacji. Same wioski mogą okazać się też sporą atrakcją, szczególnie dla tych którzy Cypr kojarzą jedynie z plażami. Na przykład w Platers zachwyci nas przyroda, w tym jeden z najwyższych wodospadów na Cyprze – Kaledonia. W Argos skosztujemy doskonałych, tradycyjnych wędlin, w Kakopetrii pokochamy wąskie, kamienne uliczki z tradycyjnymi domami i ich drewnianymi balkonami, w Kalopanagiotis uwagę przykuje Klasztor Agios Ioannis Lampadistis wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO, a Kyperounta, która...

read more

Cypr jest jak mezé

Posted by on 17:31 in Cypr, Strona główna | 0 comments

Cypr jest jak mezé

Latem, jesienią, wiosną czy zimą – właściwie kiedykolwiek zdecydujemy się polecieć na Cypr, nie będzie to zła decyzja. Wyspa bez względu na porę roku jest bowiem niczym mezé zamawiane w cypryjskiej tawernie lub restauracji. Od Cypru nie otrzymamy wszystkiego na raz. Emocje, wrażenia, doznania będą Ci sukcesywnie dostarczane, byś w rezultacie poczuł się jak po najwspanialszej uczcie. A trzeba przyznać, iż Cypr w zalewie Morza Śródziemnego, podgrzany ciepłymi promieniami słońca, otulony błękitem nieba smakuje wyjątkowo. Jak na prawdziwej biesiadzie –  najlepiej kosztować go w towarzystwie, by na bieżąco wymieniać spostrzeżenia, dyskutować, śmiać się, bawić i relaksować. O tak. Cypr jest jak mezé – różnorodny, bogaty w swej odmienności, zaskakujący. To tu nowoczesność Limassolu, Pafos czy Larnaki przeplata się tradycją prowincji, to tu szum morza wycisza region Troodos, to tu leniwe plażowanie w każdej chwili zamienić można na sporty ekstremalne, a sporty ekstremalne na zwiedzanie z przewodnikiem u boku lub w ręku. To na wyspie poczujecie wiatr we włosach mknąc rowerem, surfując lub żeglując. Tak, to pewne! Cypr jest jak mezé! Kiedy wydaje Ci się, że już wszystkiego spróbowałeś okazuje się, że czeka na Ciebie  tryktrak (popularna gra planszowa). Zagrać możesz wszędzie i z każdym, jeśli tylko starczy Ci odwagi. Nawet porażka nie jest tak dotkliwa, gdy rywal raczy Cię opowieścią i uśmiechem. A ludzie są tu przyjaźni, więc nie obawiaj się odwdzięczyć. Śmiej się i chłoń Cypr całym sobą, bo jest on jak mezé i pachnie wyjątkowo. Poczuj w nozdrzach  woń cedru zmieszanego z grillowanym halloumi oraz commandari. I pamiętaj, smakuj Cypr powoli, nieśpiesznie, z radością. Delektuj się każdym dniem na tej niezwykłej, nieoczywistej, azjatyckiej wyspie. Weź za rękę swoją miłość i spójrz ku Petra tou Romiou, gdy słońce już gaśnie… Wróć tu koniecznie, bo Cypr jest jak mezé – chcesz go wciąż więcej, więcej i więcej.  Ty decydujesz KOGUT – POSŁANIEC HERBUSA AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA. PUDEŁKO PEŁNE ZABAWY Najwybitniejsi naukowcy Wiosna, ach to ty! A z Tobą małe...

read more

Cypr – bezpieczny i gościnny

Posted by on 20:31 in Cypr, Strona główna | 0 comments

Cypr – bezpieczny i gościnny

W trzech polskich miastach Cypryjska Organizacja Turystyczna zorganizowała spotkania z przedstawicielami cypryjskiej branży turystycznej. Cykl zainaugurowało spotkanie w Katowych. Była to okazja do tego, aby biura promocji regionów, lokalni agenci oraz przedstawiciele hoteli z Cypru przedstawili swoją ofertę.     Okazuje się, że Cypr staje się coraz bardziej popularny wśród Polaków. – W ubiegłym roku odnotowaliśmy blisko 80% wzrost przylotów na Cypr, ale od kilku lat tendencja była wzrostowa. W Polsce na zwiększenie zainteresowania Cyprem niewątpliwy wpływ mają tanie linie lotnicze i regularne połączenia. Jeśli chodzi o większe miasta to w chwili obecnej nie latamy tylko z Gdańska – mówi Marzena Henszel, dyrektor Cypryjskiej Organizacji Turystycznej.  Zmienia się również oczekiwanie klienta.     Kiedyś na piękną wyspę Afrodyty latało się głównie z touroperatorami. Dziś coraz chętniej ten kierunek wybiera klient indywidualny ceniący sobie swobodę i mobilność. Jedni i drudzy na Cyprze znajdą piękną przyrodę, ale i wiele innych atrakcji. – Cypr ma wiele do zaoferowania. Piękne plaże, możliwość aktywnego spędzania czasu. To świetne miejsce do uprawiania sportów wodnych. Ale przyciąga również miłośników innych dyscyplin sportowych. Coraz częściej na Cypr przylatują startujący w maratonach oraz sympatycy dwóch kółek – tłumaczy Marzena Henszel. Podczas katowickiego spotkania prócz wielu pytań, nie zabrakło tych dotyczących bezpieczeństwa. – Obecnie niemal każdy klient odwiedzający biuro, pyta o to czy dany kierunek jest bezpieczny. To bardzo gorący temat stąd też i nasze zainteresowanie – przekonywała Edyta Kobiałka z Idea Travel.     Jak zapewniali przedstawiciele cypryjskiej turystyki wyspa należy do bezpiecznych, a mieszkający tu ludzie są przyjaźni i...

read more