Pizza Smyka

Dziś Smyk rządzi w kuchni i dzieli się z Wami przepisem na pyszną pizzę, która gości na naszym stole dość często. Sposób przygotowania banalny, żeby nie powiedzieć dziecinnie prosty. Zatem do dzieła.

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej do pizzy – mąka TOTA
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • 20g świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży instant
  • 150ml lekko ciepłej wody

Mąkę, sól, olej, drożdże (świeże pokruszyć) i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta spody do pizzy w kształcie koła, rozciągając i rozpłaszczając ciasto na boki.

Dodatkowo:

  • sos pomidorowy
  • ser mozzarella lub inny ulubiony
  • ulubione dodatki – pomidory, oliwki, boczek, szynka, pieczarki

Ciasto posmarować nie za grubo sosem pomidorowym. Posypać serem i rozłożyć ulubione dodatki. (Ser można dać pod dodatki lub na nie. Zależy od waszych preferencji. Można dać również część sera na spód, a cześć na dodatki. Pokombinujcie i sprawdźcie, jak Wam najlepiej odpowiada). Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.

Author: Smyk

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *