Lekach z sokiem jabłkowym

Tuż przed świętami Bożego Narodzenia chcemy Wam zaproponować prosty przepis na pyszne ciasto. Jako, że podróże w naszym życiu zajmują sporo miejsca, także w naszej kuchni staramy się łączyć smaki i przepisy z całego świata. I tak oto dziś posmakujemy ciasta żydowskiego.

Chodzi o lekach. Żydzi podawali je pierwszego wieczoru Nowego Roku. W dzień Nowego Roku tradycyjnie jadano dużo wszelkich słodyczy, żeby cały przyszły rok był taki jaki jego pierwszy dzień. Piernik ten przygotowywano też tradycyjnie na uczty weselne i z okazji narodzin dziecka.

W Polsce lekach jest tu i ówdzie znany. Określany bywa miodowym, mokrym i pachnącym ciastem. Naszym zdaniem doskonale nadaje się na świąteczny stół. Jego wykonanie jest dziecinnie proste.

Składniki:

  • 175g zwykłej mąki pszennej
  • 50g cukru 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mieszanych przypraw (przyprawa do piernika)
  • 1 łyżeczka sody
  • 100ml oleju roślinnego skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 jajka
  • 100ml soku jabłkowego – Oryginalny Sok – do ciasta doskonale nadają się soki jabłkowe z zimowej kolekcji Jabłko – Imbir, Jabłko – Cynamon – Goździki
  • 225g płynnego miodu

Wykonanie:

Piec rozgrzać do 180c. Przygotować formę do pieczenia, najlepiej keksówkę, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać: mąkę, cukier, przyprawy i sodę. Wymieszać. W innej misce połączyć ze sobą olej, miód, skórkę z pomarańczy, jajka i sok. Wlać wszystko do miski z mąka i ubić szybko.

Masa jest dość płynna i łatwo daje się przelać do foremki. Piec ok. 1 godziny. Upieczone ciasto wyjąć z pieca i zostawić w foremce na 15 minut, później ostudzić.

Jeść najlepiej w towarzystwie popijając Oryginalnym Sokiem.

Author: Smyk

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *