Warsztaty z gwiazdą czyli przepis na SZPARAGI Z SOSEM BUERRE BLANC

Podczas ostatnich Warsztatów z Gwiazdą organizowanych przez All About Life.pl w warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej pod okiem Martyny Chomackiej oraz Lorka Zediu powstawały pyszności. Mieliśmy okazję uczestniczyć w wydarzeniu i dziś dzielimy się pierwszym przepisem.

SZPARAGI  Z SOSEM BUERRE BLANC na bazie wina Le Grand Noir Sauvignon Blanc  

Składniki:

  • 250 ml białego wina wytrawnego Le Grand Noir Sauvignon Blanc
  • 2 łyżki octy jabłkowego
  • 2 liście laurowe
  • szczypta soli i pieprzu
  • 200 gramów masła
  • kilka łyżek śmietany 30%
  • pęczek szparagów zielonych   

Wino wlewamy na patelnię i redukujemy. Dodajemy ziele angielskie (kilka kulek), 2 liście laurowe, sól i gotujemy. Dodajemy ocet i redukujemy do czasu, aż na patelni pozostanie półtorej łyżki płynu. Dodajemy kilka łyżek śmietany i mieszamy. Następnie etapowo dodajemy kawałki masła, aż sos nabierze idealnej konsystencji. Nastawiamy wodę na szparagi. Dodajemy do niej odrobinę soli i cukru. Odłamujemy zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy 3 – 4 minuty. Odcedzamy. Podajemy z sosem i świeżo młotkowanym pieprzem. Porcja dla trzech osób.        

Author: Smyk

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *