Ciasto kukurydziane z kremem cytrynowym

Boże Narodzenie to świetna okazja, by skorzystać z nowych, kulinarnych pomysłów i zaskoczyć gości wyjątkowym menu. Kulinarne tradycje tych świąt są niezwykle bogate, warto jednak wyjść poza nie i zaserwować bożonarodzeniowe klasyki w zupełnie nowej odsłonie. Co ważne, przygotowanie takich potraw nie wymaga ani nadzwyczajnych umiejętności, ani wiele czasu. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonych receptur, a właśnie takie podsuwa nam Bonduelle.

Ciasto kukurydziane z kremem cytrynowym

⦁ 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
⦁ 125 g masła
⦁ 150 g cukru
⦁ 4 jajka
⦁ 150 g mąki pszennej
⦁ 500 ml śmietany kremówki 30-36%
⦁ 300 g cytryn
⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Kukurydzę miksujemy. W dużej misce ubijamy masło z 100g cukru na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Dodajemy zmiksowaną kukurydzę i mąkę na przemian z 250 ml śmietanki. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do natłuszczonej foremki 20 cm x 30 cm i pieczemy w 180 stopniach C przez około 30 minut. Studzimy. Jedną cytrynę kroimy w plasterki i gotujemy w 50 g cukru i 100 ml wody do chwili, aż plasterki staną się szkliste. Studzimy. 250 ml kremówki ubijamy na sztywno. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i mieszamy. Kremem smarujemy ciasto i dekorujemy plasterkami cytryny z syropu.

Author: Smyk

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *