Pieczona polędwiczka wieprzowa faszerowana kukurydzą, szpinakiem i serem

Boże Narodzenie to czas jedyny w swoim rodzaju, także pod względem kulinarnym. Trudno wyobrazić sobie te święta bez wyjątkowych smaków i aromatów, stanowiących nieodłączny element spotkań w gronie najbliższych. Dlatego w te dni przygotowujemy dania, które zachwycą naszych gości walorami kulinarnymi, jak i efektowną prezentacją. Co zatem przyrządzić, by nadać tym świętom niezwykły smak? Bonduelle inspiruje do przygotowania pysznych i oryginalnych potraw, pełnych wartościowych warzyw.

Pieczona polędwiczka wieprzowa faszerowana kukurydzą, szpinakiem i serem

⦁ 1 opakowanie Szpinaku siekanego w kulkach Bonduelle 450 g
⦁ 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
⦁ 750 g polędwiczki wieprzowej
⦁ 100 g żółtego sera
⦁ 70 g masła
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ Sól i pieprz

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy i lekko odparowujemy. Dodajemy czosnek, 10 g masła i lekko przesmażamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z osączoną z zalewy kukurydzą. Polędwiczki rozcinamy ostrym nożem i oprószamy solą i pieprzem. Na płatach układamy ser. Na serze rozkładamy przygotowany szpinak z kukurydzą. Mięso rolujemy ściśle i spinamy igłami lub związujemy bawełnianą nicią. Mięso obkładamy masłem, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy około 30 minut w 190℃. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości roladek.

Author: Smyk

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *