Krem z buraków i wiśni z fetą

Boże Narodzenie to świetna okazja, by skorzystać z nowych, kulinarnych pomysłów i zaskoczyć gości wyjątkowym menu. Kulinarne tradycje tych świąt są niezwykle bogate, warto jednak wyjść poza nie i zaserwować bożonarodzeniowe klasyki w zupełnie nowej odsłonie. Co ważne, przygotowanie takich potraw nie wymaga ani nadzwyczajnych umiejętności, ani wiele czasu. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonych receptur, a właśnie takie podsuwa nam Bonduelle.

Krem z buraków i wiśni z fetą

⦁ 1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
⦁ 150 g wiśni bez pestek (mrożonych)
⦁ 100 g marchwi
⦁ 50 g pietruszki
⦁ 50 g pora
⦁ 1 ząbek czosnku
⦁ 20 ml oliwy extra vergine
⦁ 1 l bulionu
⦁ 50 g fety
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ liść laurowy
⦁ gałązka tymianku
⦁ 2-3 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:

Warzywa kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie. Gdy zmiękną, dodajemy bulion, liść laurowy i ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 15 minut. Dodajemy wiśnie i buraczki i gotujemy 2-3 minuty. Gotową zupę miksujemy na krem i doprawiamy do smak solą i pieprzem. Podajemy z fetą.

Author: Smyk

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *